top of page

28 Days Later (2002)

Cijfer: 8

Plot

In een post-apocalyptische wereld heerst een virus dat de mensheid bedreigt. 28 dagen na het uitbreken van het virus wordt Jim wakker in een ziekenhuis. Niet wetend wat er aan de hand is, gaat hij op onderzoek uit. Tijdens zijn zoektocht ontmoet hij Selena en samen met haar gaat hij verder op pad. Als ze dan ook nog Frank en zijn dochter Hannah ontmoeten, besluiten ze met zijn vieren op zoek te gaan naar hulp.

 

Recensie: Razernij op zijn mooist

Regisseur Danny Boyle kwam in 2002 met de horrorfilm 28 Days Later. Met een budget van £5.000.000,- werd de film gemaakt. Boyle onder andere bekend van Trainspotting en The Beach liet hiermee zien dat kleine releases ook succesvol kunnen zijn.

Het verhaal speelt zich af in een post-apocalyptische wereld, waarin de mensheid wordt bedreigd door een virus van razernij. Iedereen die besmet raakt met het virus verandert binnen enkele minuten in een hersenloze moordmachine. Fietskoerier Jim wordt 28 dagen nadat het virus zich heeft verspreid wakker in een ziekenhuis. Niet wetend wat er aan de hand is, gaat hij op onderzoek uit. Op straat vindt hij niemand en struint hij enige tijd in zijn eentje door de verlaten straten van Londen. Dit levert prachtige beelden op, helemaal met de ondersteunende muziek. Verlaten straten zijn niet iets nieuws, denk bijvoorbeeld aan Vanilla Sky, toch weet Boyle de kijker te raken met de beelden.

Na enige tijd wordt Jim gered door de zelfverzekerde Selena. Zij doet er alles aan om te overleven en met haar harde mentaliteit doodt ze dan ook zonder enige aarzeling een besmette vriend. Selena en Jim gaan samen verder en belanden al snel bij Frank en zijn dochter Hannah. Met een radio van Frank horen ze dat er in het Noorden van Manchester militaire hulp is voor de overlevenden. De militaire basis belooft een geneesmiddel voor de besmetting en er is weer hoop. Met zijn vieren gaan ze op pad voor hulp.

Het verhaal van 28 Days Later is niet heel erg origineel. Binnen het zombiegenre zien we dit regelmatig. Ondanks dat de film geen zombies bevat, zien de besmette mensen eruit als zombies en kan de film gezien worden als een zombiefilm. De opzet van het verhaal is simpel, maar de uitvoering zorgt ervoor dat de film meer is dan de doorsnee zombiefilm.

 

Ontroering

28 Days Later is niet alleen een horrorfilm, maar ook een drama. Tijdens het verhaal zijn er verschillende momenten waarbij je als kijker een brok in je keel krijgt. Niet alleen de plotontwikkelingen zorgen hiervoor, maar ook de beelden in de film. Midden in het verhaal, op het moment dat de hoofdpersonages vechten voor hun levens, wordt er een rustmoment in de film gelast, waarin we een groep paarden zien. De beelden halen je weg uit het horrorverhaal en geven de kijker de tijd om op adem te komen. Deze scène symboliseert ook op een mooie manier de hoop die de hoofdpersonages hebben, ook al leven ze in een wereld waar weinig hoop is. De drama is goed in balans met het verhaal. Het is niet te veel en het geeft een mooie twist aan de horrorfilm.

 

Spanning

Voor een horrorfilm is 28 Days Later soft. De schrikmomenten zien we van veraf aankomen en zijn niet erg verrassend. Maar dat hoeft ook niet voor een film als deze. Het verhaal en de beelden zijn goed genoeg om de kijker te entertainen. Dit is niet een horrorfilm waarin dure special effects worden gebruikt, erg veel bloed zien we dan ook niet en de besmette mensen zien er niet heel eng uit. Maar juist door de eenvoud blijft de film spannend en authentiek.

 

Acteurs

Hoofdrolspeler Cillian Murphy speelt als Jim goed. Gedurende het verhaal ontpopt hij zich als held en leef je met hem mee. Naomie Harris als Selena en Brendan Gleeson als Frank stelen de show. Beide personages zijn sterke persoonlijkheden met een goed hart. De ontwikkeling van Selena van zelfingenomen vrouw naar empathisch persoon , weet zij goed in beeld te brengen. Gleeson weet de kijker ook te overtuigen als vaderfiguur.

 

Conclusie

28 Days Later is een bijzondere horrorfilm. Niet één die we vaak zullen tegenkomen. De film ontroert, is spannend en grappig. Ondanks het lage budget en de afwezigheid van peperdure special effects is de film uniek in zijn genre. Een echte aanrader voor de filmliefhebber. Wij geven de film een acht.

follow us:
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube
bottom of page