top of page

Bridge of Spies (2015)

Cijfer: 9

Plot
Bridge of Spies vertelt het verhaal van James Donovan, een advocaat gespecialiseerd in verzekeringsclaims. Als de CIA hem op een zo goed als onmogelijke missie stuurt om de onderhandelingen te leiden over een gevangen genomen Amerikaanse U-2 piloot bevindt Donovan zich plotseling in het middelpunt van de Koude Oorlog.
 

Recensie: Spielberg flikt het weer
Met films als Jaws, Indiana Jones en Jurassic Park veranderde Steven Spielberg het filmlandschap. De special effects in combinatie met bombastische muziek in deze films zorgden voor een hele nieuwe filmbelevenis. Anno 2015 komt Spielberg met een nieuw verhaal, Bridge of Spies, over spionnen in de Koude Oorlog met in de hoofdrol Tom Hanks. Dit is niet de eerste keer dat Hanks samenwerkt met Spielberg. Nee, dit is al de vierde keer dat dit duo samenwerkt. Tot nu toe leverde dit prachtige films op zoals Saving Private Ryan (1998). Lukt het Spielberg om ons opnieuw te verrassen met een goede speelfilm?
 

Spionnenspel
Bridge of Spies gaat over de Koude Oorlog tussen Amerika en Rusland. In beide landen overheerst de angst voor spionnen. Een kernoorlog lijkt dichterbij dan ooit te voren. Iedereen is alert op verdachte praktijken. In deze sfeer wordt spion Rudolf Abel opgepakt in Amerika. Ondanks dat hij een spion is, verdient hij wel een eerlijk proces. Het is dan ook de taak aan James Donovan om hem te verdedigen. Tegen alle verwachtingen in, doet Donovan zijn uiterste best om Abel te helpen. Dit maakt de Amerikanen woest, zelfs zo boos dat Donovan met de dood bedreigd wordt. Het eerste gedeelte van de film gaat vooral over de rechtszaak van Rudolf Abel en de band die hij krijgt met Donovan. In het tweede gedeelte van de film wordt een Amerikaanse piloot, Powers, gevangen genomen door de Russen. James Donovan moet naar Berlijn om een uitwisseling te regelen tussen Abel en Powers. Het spionnenspel is begonnen. Het verhaal is niet heel ingewikkeld, maar bij Spielberg hoeft dat niet. Het gaat om het hele plaatje. De dialogen, de sfeer en de mise-en-scène zorgen ervoor dat je tot aan het einde geboeid blijft kijken. De film duurt ruim twee uur lang, maar de tijd vliegt zo voorbij.


Mise-en-scène
Waar Spielberg nooit in teleurstelt is de mise-en-scène. Ook in Bridge of Spies laat hij het niet afweten. De Koude Oorlog wordt fantastisch in beeld gebracht en het decor is prachtig. Niet alleen de steden, New York en Berlijn uit de jaren zestig worden geweldig weergegeven, maar er is ook veel aandacht besteed aan kleding en auto’s. De opbouw van de Berlijnse muur is indrukwekkend en de armoede in Oost-Berlijn is schrijnend.
 

Acteergeweld
Tom Hanks weet ook hier weer de kijker helemaal voor zich te winnen met zijn geweldige acteerprestaties. Ook hier zien we dat Hanks een groot talent is. Hij weet James Donovan en zijn strijdlust grandioos weer te geven. De rol van rustige, maar zelfverzekerde man is voor hem weggelegd. Naast Hanks is de rol van Mark Rylance als Rudolf Abel ook noemenswaardig. Hij speelt de nonchalante Abel vol overtuiging. Vooral zijn droge opmerkingen zorgen voor de humor in het verhaal. Beide mannen dragen de film met hun acteergeweld.
 

Conclusie:
Spielberg flikt het weer. Met Bridge of Spies slaagt hij er weer in om een goede speelfilm af te leveren. Het einde is misschien iets te melodramatisch, maar dat is dan ook het enige puntje van kritiek. Van ons een dikke negen voor deze film.

 

follow us:
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • c-youtube
bottom of page