top of page

Carol (2015)

Cijfer: 9

Plot

New York, begin Jaren ’50. In een tijd waar homoseksualiteit niet wordt goed gekeurd krijgen twee vrouwen een relatie,Therese Belivet en Carol Aird. Als de twee elkaar ontmoeten springt de vonk over. Hun band wordt steeds dieper. Als Carols verhouding met Therese uitkomt, neemt Carols man wraak door haar geschiktheid als moeder aan te vechten. Beide vrouwen gaan spontaan op reis om de situatie te ontvluchten.

 

Recensie: Vrouwenliefde in de jaren ‘50

Homoseksualiteit is vandaag de dag niets geks meer. In Nederland hebben we onder andere de Gaypride, waarin we homoseksualiteit omarmen. In de jaren vijftig was dit wel anders. Amerika werd gekenmerkt door gevoelens van paranoia en optimisme. In deze periode bracht Patricia Highsmith haar boek The Price of Salt uit. De 28 jarige vrouw schreef in haar boek over een liefdesaffaire tussen twee vrouwen in New York. Anno 2015 wordt er verfilming gemaakt van dit boek met de titel Carol. Met als resultaat een prachtig romantisch drama.

     

Jaren ‘50

Carol speelt zich af in het Amerika net na de Tweede Wereld Oorlog. Het tijdsbeeld dat wordt geschetst in de film ziet er realistisch uit. Er rijden auto’s uit de tijd rond, de kleding klopt bij en de angst voor homoseksualiteit, die toen bestond, wordt goed weergegeven. De jaren ‘50 komen weer tot leven in deze film. Carol heeft een klassieke uitstraling en als kijker wordt je meegenomen naar een andere tijd.

 

Subtiel

De relatie tussen Carol en Therese wordt subtiel in beeld gebracht. De aantrekkingskracht tussen de twee vrouwen is niet geforceerd. Een kus in de nek, een glimlach en een streling over een hand moeten laten zien dat de twee vrouwen meer voor elkaar voelen dan alleen vriendschap. De kleuren in de film passen perfect bij deze sfeer. Veel zachte geelachtige romantische kleuren. De liefde tussen Carol en Therese groeit naarmate het verhaal vordert. Deze liefde wordt nergens banaal of te erotisch, maar wordt op een geringe manier weer gegeven.

 

Talent

Carol wordt door niemand minder gespeeld dan Cate Blanchett. Films met haar in de hoofdrol stellen bijna nooit teleur. Met deze film laat ze weer eens zien uit wat voor hout ze gesneden is. Blanchett heeft talent en dat bewijst ze opnieuw met haar acteerprestatie in Carol. Met haar uitstraling weet zij een klassieke, onafhankelijke vrouw neer te zetten. Zonder twijfel geloof je de affaire tussen de twee vrouwen. Dit komt niet alleen door Blanchett. Nee, Rooney Mara, als Therese, weet de kijker ook te overtuigen. Als jonge twintiger die haar seksuele geaardheid aan het ontdekken is, weet ze de kijker in te palmen.

 

Conclusie

Regisseur Todd Haynes laat je ruim twee uur genieten van een verboden liefde. Aan het einde van de film verlang je naar meer. Je leeft helemaal met de personages mee. Dit door het geweldige acteerwerk van Blanchett en Mara. De zachte aanrakingen, de kleine gebaren  zorgen voor een tedere film. De cinematografie is om te genieten. Veel close-ups van de gezichten zorgen ervoor dat je dichtbij de hoofdpersonen staat en hun emoties voelt. Al met al is Carol een film die een glimlach op je gezicht tovert. Daarom van ons een negen.     

bottom of page