top of page

De Ontsnapping (2015)

Cijfer: 7

Plot
Julia heeft alles. Een nieuwbouwhuis, een lieve man, twee kinderen en een goede baan. Toch is zij niet gelukkig en voelt ze zich depressief. Ze slikt diazepammetjes om de dag door te komen. De dagelijkse sleur van het leven wordt haar allemaal te veel. Op een dag besluit ze om het roer om te gooien en vertrekt ze naar Portugal. Ze ontmoet de gigolo Romeo en begint een korte affaire. In Portugal blijkt dat Julia niet aan alles kan ontsnappen. Het overlijden van haar broer achtervolgt haar, zelfs na twintig jaar.

Recensie: Ontsnappen aan de sleur
In de afgelopen decennia heeft de Nederlandse cinema zich ontwikkeld tot een serieuze industrie. Films van eigen bodem worden steeds populairder. Vooral boekverfilmingen doen het goed bij het grote publiek. In 2010 verscheen De Gelukkige Huisvrouw in de bioscoop, naar de bestseller van Heleen van Royen. De film trok ruim een half miljoen bezoekers. Na dit succes was het afwachten op een volgende boekverfilming van de schrijfster. In 2015 is het dan zover en verschijnt haar boek De Ontsnapping op het witte doek. Het was aan regisseur Ineke Houtman de taak om hier een mooie dramafilm van te maken. En daar is ze in geslaagd.


De dagelijkse sleur
Iedereen kent het wel, dat gevoel dat alles op de automatische piloot gaat. Je doet de afwas, je zet de vuilnis buiten, zorgt voor de kinderen en tussendoor probeer je ook nog tijd en energie te steken in je partner. Van de dagelijkse sleur kan je doodongelukkig worden. Dit gebeurt ook bij de veertigjarige Julia. Ze heeft het in principe goed voor elkaar. Ze heeft twee kinderen, een lieve man en een goed betaalde baan, maar ondanks dit gegeven is ze doodongelukkig. Ze slikt diazepammetjes om de dag door te komen en ergert zich aan kleine dingetjes. Het wordt haar allemaal te veel. Op een dag besluit ze om het roer om te gooien en plots te vertrekken naar Portugal. Zonder afscheid te nemen, vertrekt ze in haar auto naar het zonnige Algarve. Deze locatie heeft ze uitgekozen, omdat ze goede herinneringen heeft aan deze plek. Julia’s overleden broer wilde heel graag hier naartoe, helaas was hij te ziek om uiteindelijk deze bestemming te bereiken.
 

Symboliek
De film zit vol symboliek. Zo zien we in het begin een speelgoedtreintje ontsporen. Dit verwijst naar Julia’s leven en de keuzes die ze zal maken. Al snel kiest ze ervoor om haar perfecte leventje opzij te gooien voor een avontuur in Portugal. Haar leven staat op zijn kop. Daarnaast wordt er ook gespeeld met kleur in de film. In het begin van De Ontsnapping worden er veel grauwe en donkere kleuren gebruikt. In Nederland is alles saai en eentonig, zodra Julia in Portugal komt, wordt het allemaal kleurrijker en is er letterlijk weer kleur in haar leven. De gigolo, die Julia ontmoet, heet Romeo. Natuurlijk verwijst dit naar Shakespeare ’s Romeo en Juliet. Romeo is de man die Julia helpt met het verwerken van haar jeugdtrauma. Hij is haar reddende engel, waardoor ze uiteindelijk weer terug kan gaan naar Nederland. In de titel zit ook een dubbele laag. De Ontsnapping verwijst naar Julia´s ontsnapping aan de dagelijkse sleur, maar ze probeert ook te ontsnappen aan haar verleden. De symboliek brengt de film naar een hoger niveau.

Flashbacks
Julia heeft moeite met het verwerken van de dood van haar broer. Haar broer Jimmy overleed twintig jaar geleden en dat was voor haar een traumatische ervaring. Door middel van flashbacks komen we erachter dat ze een sterke band had met Jimmy. Ook leren we het geheim kennen dat Julia al die jaren bij zich heeft moeten dragen over de dood van Jimmy. Het verhaal wordt hierdoor serieus en krijgt een dramatische wending. Dit blijft echter goed in balans met Julia´s transformatie in het heden. Julia´s escapades in Portugal, zorgen ervoor dat de film niet al te zwaar op de hand wordt.

Nederlands talent
We wisten al dat Isa Hoes een talentvolle actrice was en haar rol als Julia bewijst dit opnieuw. Zonder moeite weet ze de transformatie van een ongelukkige huisvrouw naar een zelfverzekerde vrouw weer te geven. Haar tegenspeler Edwin Jonker speelt de verleidelijke Romeo. Ook hij weet de kijker te overtuigen. Maar waar we niet omheen kunnen zijn de sterke bijrollen van Matthijs van de Sande Bakhuyzen,als Jimmy, en Abbey Hoes, als de jonge Julia. Zij geven de film diepgang en de sterke band tussen broer en zus wordt geloofwaardig door hun acteerprestatie.

Conclusie
De Ontsnapping is een mooie film over verwerking en ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Herkenbaar voor iedereen. De film heeft een beetje van alles en nog wat. Een vleugje romantiek, een goede dosis drama en levendige humor. Daarom krijgt de film van ons een 7.

 

bottom of page