Godzilla (2014)
Cijfer: 6
plot
Kernfysicus Joe Brody bevindt zich in een kerncentrale in Japan op het moment dat er vreemde activiteiten worden waargenomen onder de grond van de centrale. Hij stuurt zijn vrouw Sandra, die ook op de centrale werkt, naar beneden om te gaan kijken wat er aan de hand is. Dan gaat alles fout en zijn vrouw komt om. Jaren later worstelt Joe nog steeds met schuldgevoelens en wil de waarheid boven tafel halen over wat er precies gebeurd is. Zijn zoon Ford vindt zijn vader geobsedeerd en wil het liefst alles vergeten wat er met zijn moeder gebeurd is en zich concentreren op zijn jonge gezin. Nog één keer gaat hij mee met zijn vader naar de plek des onheils om zijn vader een kans te geven de waarheid te vinden.
Recensie: Massive Destruction
Het verhaal over Godzilla (Japans: Gojira) is een onderdeel van de Japanse volkscultuur. Japanners zijn gek op dit soort enorme monsters en zeker ook als ze met elkaar op de vuist gaan. Dat gebeurt dan ook in deze film. Zelf ben ik geen liefhebber van dit genre. Echt eng en spannend wordt het nooit. Daarvoor is het allemaal te ongeloofwaardig. Voor wie houdt van een flink partijtje sloopwerk is dit wel een bij goede film. Alles gaat kapot en niet één, maar drie monsters maken meerdere steden met de grond gelijk. En dat is af en toe ook leuk om te zien. De zoon van Joe Brody is Amerikaans marinier en vecht samen met de rest van het leger tegen de door kernenergie gemuteerde monsters. Dit alles wordt prachtig en realistisch vormgegeven. Het maakt Godzilla dan ook echt een bioscoopfilm. Op het tv-scherm verliest de film behoorlijk aan impact.
Patriotisme
Waar ik meer moeite mee heb is het Amerikaans patriotisme in de film. Amerika redt weer eens de wereld en de propaganda voor het leger ligt er wel erg dik bovenop. De jonge marine officier Ford Brody (Aaron Taylor-Johnson) is een ware held. Hij vecht als een leeuw, red tussendoor even een jongetje uit de metro en heeft geen enkel negatief karaktertrekje. Zijn gezinnetje is perfect. Een mooie jonge verpleegster als vrouw Elle (Elizabeth Olsen), die in het ziekenhuis levens redt. Aan het eind van de film worden ze weer prachtig herenigd en zien we een mooi shot met zijn jonge zoontje op zijn arm en zijn vrouw die naar hen toe rent. Trouwring netjes in beeld en we hebben het perfecte Amerikaanse gezinnetje. Dit soort personages intrigeren mij totaal niet en ik vind dan zijn vader Joe interessanter. Mede door de acteerprestatie van acteur Bryan Cranston (Breaking Bad). Hij zet overtuigend de rol neer van een door schuldgevoel verscheurde man, die het verleden niet kan laten rusten. Zijn frustratie dat niemand hem gelooft is voelbaar. Als hij uit het beeld verdwijnt, zakt de film in niveau. Waarom hij alleen maar in het eerste deel zichtbaar is, is mij een volstrekt raadsel.
Achtergrond
Godzilla is een monster wat veel voorkomt in stripverhalen, films en boeken. Hij symboliseert de angst van de Japanners voor de atoomkracht, bijvoorbeeld gebruikt bij de aanval op Hiroshima en Nagasaki werden gebombardeerd. Dat deze angst nog steeds urgent is blijkt uit de kernramp in Fukushima in 2011. Een soortgelijke ramp staat aan de basis van deze film. Zo ongeloofwaardig zijn de rampen in deze film niet. Er komt een tsunami langs en ook vergelijkingen met 9/11 zijn snel gemaakt.
Conclusie
Godzilla is geen bijzondere film. We hebben grote steden al regelmatig door monsters zien vernietigen. En alhoewel prachtig uitgebeeld, we kennen het nu zo langzamerhand ook wel. Het personage van hoofdrolspeler Aaron Taylor-Johnson vind ik alleen maar ongeloofwaardig. Zijn rol lijkt wel één grote promotiecampagne van het Amerikaanse leger. Ik hoop ‘breaking bad’ acteur Bryan Cranston vaker tegen te gaan komen in films. Hij kan als geen ander een man spelen die eigenlijk helemaal niet aardig is en vooral met zichzelf bezig is. Maar voor wie je toch sympathie hebt.
Waar in de verfilming van Godzilla uit 1998 (met Matthew Brodderick) de humor nog volop aanwezig was, neemt deze film zichzelf alleen maar heel serieus. Dan moet je ook wel echt een hele goede film neerzetten en dat is dit niet. Daarom maar een mager zesje van ons.