Gone Girl (2014)
Cijfer: 8,5
Plot
Nick Dunne lijkt gelukkig getrouwd met zijn vrouw Amy Dunne, maar schijn bedriegt. Amy verdwijnt plotseling op de dag van hun vijfjarig jubileum en haar vermissing komt uitgebreid in de media. Nick gedraagt zich vreemd en steeds meer mensen zien hem als verdachte. Heeft hij iets te maken met de vermissing of is hij onschuldig?
Recensie: Verborgen gebreken in een modern huwelijk
Met films als Se7en, Fight Club en The Social Network heb je hoge verwachtingen van regisseur David Fincher. Zijn nieuwste film Gone Girl stelt dan ook absoluut niet teleur. De gelijknamige bestseller van Gillian Flynn wordt op intrigerende wijze overgebracht naar het witte doek. Qua thematiek past Gone Girl goed bij Fincher. De duistere kant van de mens wordt ook in deze film weer benadrukt; een rode lijn die we in meerdere van zijn films terugzien. De thriller heeft een interessante invalshoek, namelijk verborgen gebreken in een modern huwelijk.
Het verhaal
Nick en Amy Dunne zijn op het eerste gezicht gelukkig getrouwd, maar schijn bedriegt. Op de dag van hun vijfjarig jubileum treft Nick zijn woning aan in chaos. De salontafel is kapot en zijn vrouw Amy is nergens te bekennen. Nick schakelt gelijk de politie in en werkt volledig mee aan het onderzoek. Er worden bloedsporen gevonden en het lijkt erop dat Amy vermoord is. Amy is geen onbekende bij het grote publiek, haar ouders schreven de op haar gebaseerde Amazing Amy boeken, waardoor veel mensen weten wie ze is. Het duurt dan ook niet lang voordat de media zich met de vermissing bemoeien. Nick vertoont vreemd gedrag en blijkt gelogen te hebben, dit zorgt ervoor dat hij hoofdverdachte wordt in de zaak. De allesomvattende vraag is: heeft Nick zijn vrouw vermoord?
Het verhaal op zich is niet meer dan een standaard thriller, maar de uitvoering is subliem. Door de verschillende plotwendingen blijft de kijker geboeid tot het einde. Steeds weer wordt je op het verkeerde been gezet, waardoor je als kijker van de ene verbazing in de andere valt. Dit zijn we ook niet anders gewend van David Fincher. Hij speelt op een briljante manier met de verwachtingen van de toeschouwer.
Mediahype
In de films van Fincher is ook vaak een kritische noot te ontdekken. In Fight Club had Fincher kritiek op de consumptiemaatschappij. Nu met Gone Girl levert hij kritiek op de media. De vermissing van Amy komt groots in de media en voordat er ook maar enige bewijzen zijn, wordt Nick al veroordeeld als een psychopathische moordenaar. Hiermee laat Fincher zien hoe mediagericht onze maatschappij is en welke gevolgen dit kan hebben voor een individu. Dit zet de kijker aan het denken. In wat voor sensatiebeluste wereld leven we nu eigenlijk?
Acteurs
Het succes van Gone Girl ligt niet alleen aan de geniale uitvoering van het plot. De acteurs in de film dragen hier ook aan bij. Zowel bekende als onbekende acteurs zorgen ervoor dat de film een meesterwerk is geworden. Ben Affleck is perfect gecast als een onhandige echtgenoot, die zich geen raad weet met de mediagekte rondom de vermissing van zijn vrouw. Zijn rol als Nick vertolkt hij fantastisch. De iets wat minder bekende actrice Rosamund Pike weet met haar rol als Amy ook de show te stelen. Haar ijskoude personage, met wraaklustige gevoelens, zorgen voor rillingen bij de kijker. De kleinere rollen zijn ook goed gecast. Zo speelt Tyler Perry uitstekend als de gladde advocaat van Nick en overtuigt Carrie Coon als de betrokken tweelingzus van Nick.
Conclusie
Gone Girl past goed binnen de films van David Fincher. Het is een briljante film over de geheimen binnen een huwelijk. Daarnaast wordt de hedendaagse rol van de media ook serieus onder de loep genomen. Als kijker blijf je geboeid tot het einde en word je aan het denken gezet. Gone Girl is daarom een echte aanrader en krijgt van ons een 8,5.