Her (2014)
Cijfer: 8,5
Plot
Het verhaal gaat over de eenzame Theodore, hij schrijft voor zijn werk liefdesbrieven. Dit doet hij met passie, helaas mist hij passie in zijn leven. Hij rouwt om de stukgelopen relatie met zijn ex en staat op het punt om te scheiden. Theodore leeft in een wereld waar technologie hoogtij viert. Als Theodore ziet dat er een nieuw computersysteem OS1 op de markt is, koopt hij deze. Na installatie, noemt deze kunstmatige intelligentie zichzelf Samantha. Theodore krijgt een band met Samantha en het duurt niet lang voor de twee gevoelens voor elkaar krijgen.
Recensie: Een onnatuurlijke liefde
Continue je mobieltje checken, even op Facebook, iets Googlen. Iedereen doet het. Tegenwoordig zijn mensen meer verbonden met technologie dan ooit. Regisseur Spike Jonze speelt hierop in en laat met Her een toekomst zien die niet ver van ons vandaan ligt. Een wereld waarin iemand een relatie kan krijgen met een computersysteem. Het klinkt vreemd, maar als je erover nadenkt, is het nog niet zo gek. Her houdt ons op een bijzondere manier een spiegel voor, waardoor je na gaat denken over de wereld waarin wij leven.
Liefdesverhaal
Her is vooral een prachtig liefdesverhaal. Het verhaal gaat over de eenzame Theodore, hij schrijft voor zijn werk liefdesbrieven. Dit doet hij met passie, helaas mist hij passie in zijn leven. Hij rouwt om de stukgelopen relatie met zijn ex en staat op het punt om te scheiden. Theodore leeft in een wereld waar technologie hoogtij viert. Met een microfoontje in hun oor communiceren mensen met computers. Als Theodore ziet dat er een nieuw computersysteem OS1 op de markt is, koopt hij deze. Na installatie, noemt deze kunstmatige intelligentie zichzelf Samantha.
Theodore krijgt een band met Samantha en het duurt niet lang voordat de twee gevoelens voor elkaar krijgen. De relatie tussen mens en kunstmatige intelligentie komt veel voor binnen de filmwereld. Ondanks dit gegeven, heeft Her een originele invalshoek. Gedurende de film horen we alleen de warme stem van Samantha; omdat zij een computersysteem is, heeft zij geen lichaam. We zien haar dus nooit in beeld, toch weet Jonze ons te overtuigen dat de relatie tussen Samantha en Theodore echt is.
Herkenbaar
De relatie van Samantha en Theodore is voor velen herkenbaar. Ondanks hun ongewone relatie, hebben ze te maken met dingen waar “gewone mensen” in een relatie ook last van hebben. Ongemakkelijke situaties, jaloezie en de dagelijkse sleur, zijn voorbeelden die laten zien dat de relatie van Samantha en Theodore niet verschilt van andere relaties. Hierdoor leef je met beiden mee en wordt de relatie authentiek. De wereld waar Theodore in leeft is ook herkenbaar. Het zou zo maar kunnen dat we wakker worden in een soortgelijke wereld, waarin alles draait om technologie. Dit roept vragen op. Zijn wij ook zo afhankelijk van technologie? Wordt dit onze toekomst? De film bekritiseert onze wereld, waardoor je als kijker echt aan het denken wordt gezet.
Humor
Naast de romantiek, zit er ook volop humor in de film. Dit maakt Her luchtig en fijn om naar te kijken. De stem van Samantha zorgt vooral voor de nodige humor. Met haar gevatte opmerkingen, brengt zij de kijker meerdere malen aan het lachen. Het moment dat Theodore en Samantha fantaseren over hoe het zou zijn als een anus in een oksel zou zitten, zorgt bijvoorbeeld voor hilarische momenten.
Acteerwerk
Joaquin Phoenix steelt de show in Her. Als eenzaam buitenbeentje weet hij de kijker goed te overtuigen. Zijn tegenspeelster Scarlett Johansson zien we niet in de film, maar haar warme sexy stem zorgt ervoor dat je haar als volwaardig persoon gaat zien. Door haar krijgt het computersysteem Samantha een persoonlijkheid.
Conclusie
Her is een prachtige film, die ons laat nadenken over de wereld waarin we leven. Op een fascinerende manier wordt er kritiek geleverd op hoe wij omgaan met technologie. Het warme liefdesverhaal zorgt ervoor dat je als kijker meegevoerd wordt in het leven van Theodore. De hippe beelden in de film zijn goed in balans met het verhaal en zorgen ervoor dat de film realistisch blijft. Misschien is dit ons toekomstbeeld, het zou zo maar kunnen. Wij geven de film een 8,5.