Life of Pi (2012)
Cijfer: 8
Plot
Life of Pi gaat over de Indiase jongen Piscine Patel (ook wel Pi genoemd). Zijn vader heeft een dierentuin in India en besluit om het land te verlaten. Samen met alle dieren gaan Pi en zijn familie op een schip mee naar Canada. Door onbekende reden vergaat het schip en Pi blijft als enige overlevende over. Hij weet een reddingssloep te bemachtigen, maar hier zitten ook een hyena, een zebra met een gebroken been, een orang-oetang en een tijger op.
Recensie: Te mooi om waar te zijn
Life of Pi is een verfilming van de gelijknamige bestseller van Yann Martel. Regisseur Ang Lee, bekend van onder andere Brokeback Mountain (2005), The Ice Storm (1997) en Sense en Sensibility (1995), vertaald op intrigerende wijze het boek naar het witte doek. Vooral in 3D is de film een genot voor het oog.
Het verhaal
Op latere leeftijd vertelt Piscine Patel (Pi) aan een schrijver hoe hij in God is gaan geloven. Het verhaal begint als hij jong is en opgroeit in India. Zijn vader heeft een dierentuin en is een rationele man die niet in een God gelooft. Ondanks dit is Pi erg geïnteresseerd in religie en wordt hij Hindoe, Christen en Moslim. Elke religie heeft voor Pi waarde. Als de vader van Pi besluit om per boot naar Canada te verhuizen, vertrekt de hele familie met alle dieren. Het schip vergaat en Pi is de enige overlevende. Hij weet een reddingssloep te bemachtigen, maar hier zitten ook een hyena, een zebra met een gebroken been, een Orang-oetan en een tijger op. De hyena doodt de zebra en de oerang-oetang en de tijger doodt de hyena. Zo blijft Pi alleen achter met de tijger. Een halfjaar dobberen ze rond op de oceaan. De film laat op een fascinerende manier zien hoe er een band ontstaat tussen de jongen en de tijger. Life of Pi speelt zich voornamelijk af op een reddingssloep. Dit is creatief bedacht. Ondanks dat dit een kleine setting is, wordt het verhaal niet saai. Je wordt meegenomen in de wondere wereld van Pi, waar dier, natuur en mens dichtbij elkaar staan. De prachtige beelden zorgen ervoor dat je de schoonheid van de aarde weer gaat waarderen.
Religie
De film is een ode aan religie. De hoofdpersoon Pi gelooft in verschillende goden. Zo is hij Christen, Hindoe en Moslim. Elk geloof heeft zo zijn eigen waarde volgens Pi. Ondanks dat zijn vader hem toespreekt en zegt dat het onzin is om in meerdere religies te geloven, houdt hij zich vast aan zijn eigen idee. Religie speelt dus een belangrijke rol in de film. Toch wordt het niet opgedrongen en wordt het verhaal niet te zweverig. Ook voor de niet religieuze kijker blijft het verhaal boeien. De boodschap die de film overbrengt is dat we meer zouden moeten geloven in verhalen die geen bewijzen hebben, zoals religieuze verhalen. Het verhaal van Pi en de tijger is ongeloofwaardig, maar als Pi met een andere vertelling komt, wil je als kijker toch liever het verhaal van de tijger geloven. Het is dus een keuze die we hebben. Je kiest als het ware waar je in wilt geloven en dat geldt ook voor godsdiensten. De boodschap van de film wordt op een mooie manier overgebracht op de kijker, zonder dat dit stoort.
Visueel plaatje
De film is een visueel spektakel. Tijdens zijn overlevingstocht ziet Pi verschillende wonderen van de natuur. Sommige beelden doen sterk denken aan Avatar (2009). De lichtgevende vissen, de natuur op het onbewoonde eiland, alles is tot in het detail uitgewerkt. De fascinerende beelden nemen je mee naar een sprookjesachtige omgeving en doen denken aan een droom. Een cinematografisch hoogtepuntje uit de film is natuurlijk de tijger Richard Parker. Tegenwoordig kan alles met de computer. Ook hier zien we hoe ver de technologie zich heeft ontwikkeld. De tijger lijkt ( op sommige momenten na) levensecht. Dit is gemaakt door cgi-animaties af te wisselen met shots van vier echte tijgers. Het resultaat mag er wezen.
Conclusie
Life of Pi is een ode aan religie, maar vooral een ode aan de verbeelding. De sprookjesachtige beelden zorgen ervoor dat je als kijker in een droomwereld belandt. Natuur, dier en mens komen in deze film dichter tot elkaar. Het verhaal van Pi is te mooi om waar te zijn, maar daarom wil je het nog wel geloven. Dit maakt de film zo sterk. Voor de dialogen en het acteerwerk hoef je de film niet te kijken, maar visueel gezien scoort de film hoog. Wij geven de film een acht.