top of page

Source Code (2011)

Cijfer: 8

Plot

Militair Colter Stevens wordt plotseling wakker in een trein. Hij weet niet hoe hij daar gekomen is en herkent niemand. Als hij erachter komt dat hij in een ander lichaam zit, wordt zijn verwarring groter. Op het moment dat hij wil achterhalen hoe het zit ontploft de trein. Na de explosie bevindt hij zich in een isolatieruimte, waar Stevens ontdekt dat hij de dader van de explosie moet vinden door terug te gaan in de tijd.

 

Recensie: Een spannende herbeleving

In 2011 verschenen verschillende Blockbuster in de bioscoop. Films als Transformers: Dark of the Moon ,X Men: First Class en Pirates of the Carribean: On Strangers Tides werden met een groot budget gemaakt. Naast deze grote producties verscheen er in hetzelfde jaar ook een kleinere blockbuster, namelijk Source Code. Deze film werd met een “klein” budget van 32 miljoen dollar geproduceerd. Ondanks dit gegeven doet de film niet onder voor de grotere producties van dit jaar. Source Code is een onderhoudende Sci Fi thriller die geen moment verveelt.

 

Het verhaal

Militair Colter Stevens wordt wakker in een trein. De vrouw tegenover hem lijkt hem te kennen, maar hij kent haar niet. Als hij naar de w.c. gaat en in de spiegel kijkt ziet hij een ander persoon dan zichzelf. Hij snapt er helemaal niets van en op het moment dat hij erachter probeert te komen wat er aan de hand is, ontploft de trein. Vervolgens bevindt hij zich in een isolatieruimte waar commandant Goodwin hem instructies probeert te geven. Voor dat hij beseft wat er is, wordt hij opnieuw terug gestuurd naar de trein. Dit gebeurt meerdere malen en Stevens krijgt per keer acht minuten de tijd om, voordat de trein explodeert, de dader te vinden.

 

Het is niet de eerste keer dat een personage continu hetzelfde moment moet herbeleven in een film. Denk bijvoorbeeld aan Groundhog Day (1993) of de recente film Edge of Tomorrow (2014). Ondanks dat dit vaker gebruikt wordt binnen Hollywood heb je daar geen last van. Het verhaal is sterk en je blijft geboeid tot het einde. In de film zitten verschillende plotwendingen die ervoor zorgen dat het verhaal interessant blijft. Daarnaast zijn de acht minuten waar Stevens naar teruggaat elke keer anders. Hierdoor wordt het niet vervelend om de herhaling te zien.

 

Vertelwijze

De vertelwijze van de film zorgt voor de nodige suspense. Als kijker weet je net zoveel als het hoofdpersonage. Hierdoor ontdek je op dezelfde momenten als hem wat er met hem gebeurt. Door vraag en antwoord vertelt commandant Goodwin steeds iets meer over de situatie van Stevens. Dit gaat geleidelijk, waardoor je nieuwsgierigheid als kijker wordt getriggerd. Daarnaast ontdekt Stevens ook zelf gegevens over zijn huidige situatie. Deze verhaallijn loopt naast de verhaallijn van de explosie in de trein. Door beide verhaallijnen door elkaar heen te laten lopen wordt de spanning opgebouwd.

 

Als kijker wil je weten wie erachter de explosie zit, maar wil je ook meer weten over de situatie van Stevens. Vragen onstaan als: wie is militair Colter Stevens, waarom kan hij telkens terug naar hetzelfde moment, wat is Source Code. Als kijker is het dus opletten geblazen. Toch is de film niet te ingewikkeld, waardoor de film goed te volgen blijft.

 

Acteurs

De grote ster uit de film is Jake Gyllenhaal. Hij weet de kijker met verve te overtuigen van zijn personage als Colter Stevens. Vooral de scènes in de isolatieruimte zorgen ervoor dat je als kijker een beklemmend gevoel krijgt. Dit is te wijden aan het sterke acteerwerk van Gyllenhaal. De eenzaamheid en paranoia van zijn personage weet hij bijzonder goed over te brengen op de kijker. Goodwin, gespeeld door Vera Farmiga is ook het benoemen waard. De ontwikkeling die haar personage doormaakt weet zij goed in beeld te brengen. Haar ingetogen acteerwerk zorgt ervoor dat het verhaal spannend blijft. Michelle Monaghan speelt als Christina Warren ook verrassend. Ondanks dat ze elke acht minuten hetzelfde moet doen, verveelt ze de kijker nooit.

 

Conclusie

Source Code is een echte must see. Ondanks dat de film maar twee locaties bevat, namelijk een hok en een trein, blijft de film interessant. Het verhaal is sterk en het acteerwerk is goed. Het is een film over tijdreizen, maar dan op een originele manier. Er wordt geen gebruik gemaakt van overdreven tijdmachines, maar door een project ondersteund door de overheid kan er in de tijd terug worden gegaan. Het plot is vernieuwend en verveelt geen moment. Wij geven de film een acht.

bottom of page