Spectre (2015)
Cijfer: 7,5
Plot
Nadat Bond een mysterieus bericht krijgt moet hij een duistere organisatie ontmaskeren. Terwijl M verwikkeld raakt in een politieke strijd om de geheime dienst te behouden, ontrafelt Bond de complexe, bedrieglijke waarheid achter SPECTRE.
Recensie: Spectre een vermakelijke film
“My name is Bond. James Bond.” Bond is terug en hoe! In deze 24ste film weet hij weer zijn mannetje te staan. Dit is al de vierde keer dat Daniel Craig de macho agent speelt. Al eerder zagen we hem in Casino Royale (2006), Quantum of Solace (2008), Skyfall (2012) en nu is hij te zien in Spectre (2015). Craig heeft zich al lang bewezen als 007, maar het blijft spannend of deze film het weer net zo goed zal doen als zijn voorgangers. Met een budget van 300 miljoen dollar en een speelduur van meer dan twee uur, is dit de langste en duurste Bond film ooit gemaakt. De hele mediahype rondom de film zorgde voor hoge verwachtingen. Maar kan Spectre deze verwachtingen waarmaken?
De dag van de doden
De openingsscène van Spectre is zeker de moeite waard om te benoemen. De film begint op de jaarlijkse Dag van de Doden in Mexico Stad. Vanaf het begin af aan voel je dat de film groots wordt aangepakt. Honderden figuranten allemaal in een outfit van geraamtes. Een griezelig gezicht. In bijna één take wordt alles opgenomen. Deze manier van filmen doet denken aan Birdman: Or the Unexpected Virtue of Ignorance (2014). De Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema laat vanaf het begin af aan zien dat hij talent heeft en de cinematografie is dan ook dik in orde. Voor dat we er erg in hebben is Bond verwikkeld in een heftige achtervolging. Tussen alle mensen probeert hij de schurk te pakken te krijgen. Het eindigt in een helikopter. Maar Bond is niet Bond als dit voor hem niets uitmaakt. Vol overgave vecht hij zichzelf vrij, al hangend aan de helikopter. Zonder al te veel problemen weet hij de schurk uit te schakelen en de helikopter veilig te laten landen en dan begint de intro. De toon is gelijk gezet. Na zo’n mooie openingsscène zit je op het puntje van je stoel, verlangend naar meer.
Spektakel
Achtervolgingen in Bond films zijn natuurlijk een must. In Spectre zijn er dan ook genoeg van dit soort scènes te vinden. Het begon al bij de openingsscène. Daarna is er nog een autoscène, waarin we Bond de nieuwste auto van Q in puin zien rijden. Later in de film krijgen we nog een entertainende verplaatsing in de Oostenrijkse bergen, terwijl Bond in een privévliegtuigje zit. Een andere spannende achtervolging is als Bond in de trein achterna gezeten wordt door de gewelddadige Mr. Hinx. Ook deze scène zit fantastisch in elkaar en zorgt voor een hoop sensatie. Opvallend bij deze scène is dat er helemaal geen gebruik wordt gemaakt van muziek, waardoor de klappen nog harder klinken.
Kritiekpuntjes
Er zijn wel een aantal kritiekpuntjes op te noemen. Zo zijn de gadgets in deze Bond film niet heel spectaculair. Bond heeft een horloge met explosief, zijn auto kan brand spuwen en Q kan hem traceren door een modern tracking device dat vermengd wordt met zijn bloed. Verder dan dit gaat het niet. Bij 007 anno 2015 denk je toch dat ze wel iets meer kunnen uitpakken dan dit. Blijkbaar was dit niet belangrijk genoeg. Ik persoonlijk vind dit een gemis, want de nieuwste snufjes maken Bond juist interessant. Een andere punt waarop de film zijn geloofwaardigheid mist is dat er gebruikt wordt gemaakt van tijdbommen. Nostalgie? Eerder afgezaagd. Niet één keer maar twee keer wordt er suspense opgebouwd door middel van deze truc. Dit kan tegenwoordig echt niet meer.
Conclusie
Spectre is erg vermakelijk. Er zit genoeg actie in en de tijd vliegt als je naar de film zit te kijken. Zo goed als Skyfall is de rolprent niet, maar het komt in de buurt. Daniel Graig flikt het opnieuw als James Bond. De schurk uit de film Franz Oberhauser, Christoph Waltz , komt niet helemaal goed uit de verf. Hier had regisseur Sam Mendes iets meer aandacht aan mogen besteden. Voor de rest is het een prima film die je gezellig samen met je vrienden kan kijken met een bak popcorn op je schoot. Van ons krijgt Spectre een 7,5.