Spotlight (2015)
Cijfer: 8
Plot:
The Boston Globe doet in 2001 onderzoek naar diverse seksschandalen binnen de katholieke kerk. Een speciaal journalistenteam, ‘Spotlight’ genaamd, wordt op de zaak gezet om verslag te doen. Hoe meer onderzoek ze doen, hoe groter het schandaal lijkt te worden. De weerstand van verschillende partijen om de waarheid aan het ligt te brengen wordt echter ook steeds groter.
Recensie: Een pijnlijk schandaal aan het licht.
Iedereen die het nieuws een beetje volgt, kent de schandalen in de katholieke kerk. Jarenlang seksueel misbruik van kinderen heeft plaatsgevonden en werd structureel door hoger hand in de doofpot gestopt. In het jaar 2001 begon in het overwegend katholieke Boston een klein team van journalisten een aantal verhalen van slachtoffers te onderzoeken. De kerk zelf, de politiek en ook de inwoners van Boston wilden dit pijnlijke onderwerp liever ongeroerd gelaten en de weerstand werd steeds groter. Toen in september alle media-aandacht naar de aanslag op de Twin Towers ging, leek de kerk weer veilig. Het team zette echter door en een enorm schandaal kwam aan het licht. The Boston Globe ontving in 2003 de Pulitzerprijs voor deze journalistieke daad. Nu is dit waargebeurde verhaal verfilmd en de media heeft opnieuw aandacht voor het schandaal.
Oscarwaardig?
Rachel McAdams, Michael Keaton en Mark Ruffalo. Drie namen op de filmposter die voorspellen dat we hier met een prachtig geacteerde film te maken krijgen. En we worden niet teleurgesteld. De kijker wordt meegesleept in het aangrijpende verhaal van de slachtoffers en je voelt de woede en frustratie wegens de tegenwerking die het team krijgt. Deze film is dan ook de grote kanshebber voor de Oscar voor beste film. Technisch wordt de film ingehaald door bijvoorbeeld The Revenant en Mad Max: Fury Road. Maar het verhaal wordt exact op de juiste manier gebracht. De acteurs spelen op de juiste momenten ingetogen, maar breken allemaal soms even onder de impact van hun verhaal. Nergens schiet regisseur Tom McCartney door in sentimenten, een val waar Hollywood nogal eens intrapt. De waargebeurde feiten zijn al schokkend en verdrietig genoeg. Ook krijgen we een duidelijk beeld dat het schrijven van een goed verhaal hebben niet genoeg was voor de journalisten. Alle factoren waar een journalist mee te maken krijgt komen aan het licht.
Absolute uitschieter in de film is acteur Liev Schreiber als Marty Baron. Liev speelt briljant de editor die als buitenstaander het team van de Boston Globe komt versterken en los staat van de jarenlange invloed van de kerk. Hij speelt koel en ingetogen, maar weet ook zijn doorzettingsvermogen weer te geven om de onderste steen boven te krijgen. Zijn onderhuidse gedrevenheid is de hele film voelbaar. Als enige minpuntje kan ik Mark Ruffalo noemen. Ook al speelt hij prima, zijn personage lijkt teveel op het personage die hij al neerzette in de film The Normal Heart: een fanatieke, ongeduldige man die slecht tegen onrecht kan.
Conclusie:
Met Spotlight wordt een onderwerp behandeld wat we al jaren kennen, maar nog steeds actueel is. De impact in het katholieke Boston over het misbruik wordt goed op de kijker overgebracht. Ook al wordt de kerk als instituut volledig aan de schandpaal genageld, zien we ook de individuele leden lijden. Vrome katholieken, wiens leven instort als de kerk waar ze hun leven lang hun vertrouwen in hebben gesteld, een walgelijk geheim blijkt te hebben. Spotlight maakt indruk en laat je met een naar gevoel achter. Maar laat daarbij ook prachtig de kracht van de journalistiek zien en weet van begin tot eind te boeien. Een 8 voor deze Oscar-kanshebber.