Star Wars: The Force Awakens
Cijfer: 7
Plot
Darth Vader is dood en van de Sith is al lange tijd niets meer gehoord. Luke Skywalker, Han Solo en hun avonturen liggen al lang in het verleden. Het is een legende geworden en iedereen vraagt zich af of het echt is gebeurd. The Dark Side zit echter niet stil. Twee jonge mensen worden, zonder dat zelf te willen, geconfronteerd met het kwaad. Zij komen in contact met het verzet onder leiding van Prinses Leia.
Recensie: Disney strikes back.
Star Wars fans hebben hoge eisen. Dat mag wel duidelijk zijn. De drie prequels, vooral A Phantom Menace, werden totaal met de grond gelijk gemaakt. Er is werkelijk helemaal niets goed aan de avonturen van Annakin en zijn vriendjes, als je internet mag geloven. Alleen Revenge of the Sith kon bij de fans nog een lichte glimlach op hun gezicht toveren. Maar het leed was al geschied.
Voor The Force Awakens waren de kaarten dus geschud. De makers stonden voor een onmogelijke opgave: Hoe gaan we de fans dit keer niet teleurstellen? En het onmogelijke is gebeurd: na de eerste drie dagen horen wij vooral enthousiaste reacties en de 8,9 op de filmwebsite IMDB is een feit. Als Film-Recensies.com gingen wij door omstandigheden pas op de vijfde draaidag de film bekijken. En als wij gewoon heel eerlijk zijn kwamen wij met een licht teleurgesteld gevoel de bioscoop uit. Een mooi moment om de eerste draaiweek te evalueren.
Wat is er goed aan The Force Awakens?
Maar laten we eerst met het goede nieuws beginnen. De laatste Star Wars film is veruit de best geacteerde van alle zes zijn voorgangers. We kunnen in de film een scheiding maken tussen de acteurs die opgetrommeld zijn uit de originele trilogie en de nieuwe acteurs. Want The Force Awakans is een gezellige reünie van Star Wars iconen. Mark Hamill, Harrison Ford, Carrie Fisher, zelfs de acteurs die Chewbacca en C3PO speelden zijn weer van de partij.
De acteurs uit het origineel doen waar ze voor gekomen zijn. Ze spelen hun memorabele personages waar veel 40-ers naar opkeken in hun kindertijd met verve. Maar laten we gewoon heel eerlijk zijn, en dat ben ik graag: Niet voor niets hebben we van Mark Hamill en Carrie Fisher daarna geen grote films meer gezien. Het zijn gewoon niet de beste acteurs. Alleen Harisson Ford is echt groot geworden en we kunnen dan ook genieten van zijn droge opmerkingen en scheve glimlach. De actiescènes met Ford zijn lekker knullig. De 73-jarige acteur heeft duidelijk moeite met het rennen door de Millenium Falcon. Het doet allemaal aandoenlijk en nostalgisch aan.
Indruk maken de nieuwe acteurs, met als absolute hoogtepunt de jonge Daisy Ridley. Als jongensachtige Rey die haar mannetje wel staat is zij op alle punten geloofwaardig en het kost geen enkele moeite met haar mee te leven in gevecht tegen de Dark Side. Samen met acteur John Boyega zijn zij een goed koppel en de chemie tussen de twee spat van het scherm af. In alle nostalgie brengen de twee het verse bloed. Bij John Boyega zit de komische knobbel op de juiste plek. Zijn timing is perfect en met blikken en opmerkingen kan hij de kijker steeds weer aan het lachen maken. Waarmee ik op het tweede punt kom waar The Force Awakens in slaagt, het komische aspect. De grappen zijn sterk, voelen niet geforceerd en de interactie tussen de acteurs is goed. De hele film voelt aan alsof iedereen er veel lol aan beleefde en dat gevoel neem je over in je bioscoopstoel.
Ik kan natuurlijk een boek schrijven over The Force Awakens, maar kort kan ik ook nog zeggen dat ook Adam Driver als Kylo Ren en Domhnall Gleeson als General Hux prima gecast zijn. Dit intergalactische avontuur staat of valt natuurlijk met de rollen van de slechteriken. En vooral Domhnall Gleeson speelt heerlijk de obsessieve generaal die er een ziekelijk genoegen aan lijkt te beleven om planeten op te blazen.
Wat schort er aan The Force Awakens?
Dan kom ik nu op het onvermijdelijke gevoel waar wij de bioscoop mee uitliepen. Dat gevoel van teleurstelling wat ik heb geprobeerd te onderdrukken, maar wat mij niet lijkt te lukken. Na de tegenvallende drie prequels, waarin de makers een compleet nieuw verhaal lanceerden, waren fans op zijn zachts gezegd teleurgesteld. Pas aan het einde werd de link gelegd naar de originele trilogie gemaakt door de transformatie van Annakin Skywalker naar Darth Vader. Dus wat stond de makers te doen om niet weer teleurstelling te veroorzaken: Ze moesten meer trouw blijven aan het origineel.
Mijn gevoel is dat ze hier in zijn doorgeschoten, de film voelt totaal niet origineel. Het lijkt alsof de schrijvers boos waren op de fans en dachten: 'Jullie willen blijven hangen in het verleden, dan zul je het krijgen ook.' Dialogen, scènes en gebeurtenissen lijken, met wat aanpassingen, één op één gekopieerd uit de eerste drie films. Hierdoor is er van spanning weinig te voelen. Eigenlijk weet je al waar het allemaal gaat eindigen: je kent namelijk de eerste drie films al. Het verhaal voelt dan ook oubollig aan. De originele Star Wars stamt natuurlijk uit '77 – '83. Een verhaal waar je toen mee scoorde, kun je nu niet meer mee aankomen. Natuurlijk juichten wij toen Han Solo voor het eerst weer achter de stuurknuppel van de Millenium Falcon stapte. Eindelijk kan ook de jongere generatie het echte Star Wars gevoel in de bioscoop ervaren. Maar na een uur heb je het wel gehad met dat feestje van herkenning en wil je meegevoerd worden in het spannende verhaal. Dat lukt dan niet en de film blijft hangen in verwijzingen naar het verleden.
Conclusie
The Force Awakens scoort. Alle records worden gebroken en al weken leven we in een hype. De merchandise-machine draait op volle toeren. Dat kun je aan Disney wel overlaten. Er staat bijna een doodstraf op het verklappen van spoilers op internet. Fans hebben een week voor de bioscoop gelegen om het beste plekje te bemachtigen en de kassa van Disney rinkelt als nooit te voren.
Helaas hebben de makers van de laatste Star Wars te veel op save gespeeld. Niets voelt vernieuwend aan. De fans hebben genoten en kregen van Disney wat ze wilden. De Tie-Fighters, X-wings en de Millenium Falcon vechten weer alsof de tijd heeft stil gestaan. De drie prequels worden keihard genegeerd, beschaamd omdat ze de fout hebben begaan om iets nieuws te proberen. Want daar houden ze in Hollywood toch niet zo van. Het motto in het film-Mekka van de wereld lijkt: 'Beter goed gekopieerd, dan slecht bedacht.' Maar echt spannend wordt The Force Awakens nergens. Het acteerwerk en de humor is prima. Geen klachten daar. De humor is zo goed gelukt dat we meerdere malen het gevoel kregen naar een persiflage te kijken van de originele trilogie. En dat lijkt de bedoeling toch ook niet.
Toch een 7 omdat Disney geslaagd is om het Star Wars gevoel weer nieuw leven in te blazen in een tijd dat we zo verlangen naar de goede oude tijd toen alles nog beter was.