top of page

Steve Jobs (2015)

Cijfer: 8,5

Plot:

Voorafgaand aan drie lanceringen van zijn grote producten, volgen we de geniale Steve Jobs in zijn beslissingen op zakelijk gebied, maar we krijgen ook een blik in het rumoerige persoonlijke leven van de CEO die computerbedrijf Apple persoonlijk naar de top heeft gebracht.

 

Recensie: Zakelijk genie, nare man

De huidige vrouw van Steve Jobs was tegen het uitbrengen van de film. Huidig CEO Steve Cooks wil de film niet zien. Duidelijk is dat er ook genoeg weerstand is tegen de nieuwste verfilming van het leven van Steve Jobs. Des te meer reden om hem wel te zien, denk ik altijd. Daarbij met een cast van Michael Fassbender, Kate Winslet, Jeff Daniels en Seth Rogen werden de verwachtingen ook steeds hoger en we worden niet teleurgesteld. Het persoonlijke leven van Jobs en de opgang van het bedrijf Apple worden inventief door elkaar gevlochten en de film voelt aan als een thriller en een drama tegelijk. Onder de tijdsdruk van drie grote presentaties van Jobs zit je op het puntje van je stoel en je verwondert je hoe zakelijk en keihard Steve Jobs was als persoon, dit veelal ten nadele van de mensen dicht om zich heen. Met als dramatisch middelpunt zijn dochtertje Lisa. Alhoewel hij zelf gedurende de hele film ontkent de vader te zijn.

 

‘My job is not to be easy on people, but to make them better’

Na Noah Wyle in Pirates of Silicon Valley (1999) en Ashton Kutcher in Jobs (2013) was het dit keer de beurt aan Michael Fassbender om de rol van Steve Jobs op zich te nemen. Vorige films werden matig ontvangen en we kunnen met een gerust hart zeggen dat dit de beste verfilming tot nu toe is. Fassbender zet een geloofwaardige Jobs neer. Hij wist al eerder rollen neer te zetten van mannen voor wie je ontzag moet hebben. Schijnbaar moeiteloos weet hij dan ook de dictatoriale, narcistische kant van Steve Jobs vorm te geven. Knap is dat hij dit op een manier weet te doen dat je toch mee kan leven met deze ellendeling. De hele film door voel je dat Jobs het ook anders wil en een manier probeert te zoeken om een goede vader te zijn. Als vader tegenover zijn kleine dochter zie je hem regelmatig ongemakkelijk en kwetsbaar. Dit weet Fassbender als geen ander te vertolken. Kate Winslet is een acteertalent. Dat toont ze weer in de rol van Marketing Executive Joanna Hoffman. Je voelt de wanhoop dat ze met deze onmogelijke man moet samenwerken. ‘What is your problem?’ zegt Jobs tegen haar. Joanna antwoordt: ‘I don't know, but I'm sure it can be traced directly back to you.’. Ze lijkt dan ook de enige die af en toe tot hem doordringt en hem verbaal aankan.

 

Conclusie

We kijken in de film Steve Jobs niet naar een waarheidsgetrouwe weergave van de gebeurtenissen zoals ze werkelijk hebben plaatsgevonden. Regisseur Danny Boyle schetst eerder een beeld van het leven van Jobs verpakt in ruim twee uur. Daarbij draait de film om drie grote gebeurtenissen en de personages en situaties zijn om deze gebeurtenissen heen geplaatst. De spanning en het drama van de film komt dit ten goede. De authenticiteit helaas niet. In hoeverre klopt namelijk het beeld wat we van Jobs zien? Hijzelf kan er niets meer over zeggen. Zijn directe omgeving vindt van niet. Het maakt ook eigenlijk niet echt uit. De film is prachtig, Steve Jobs was een bijzondere, geniale man en we lopen allemaal met zijn Iphone rond. Een 8,5 van ons voor Steve Jobs.

bottom of page