top of page

The Big Lebowski (1998)

Cijfer: 9

Plot

Jeff Lebowski blowt, houdt van bowlen en wordt door zijn vrienden The Dude genoemd. Als hij op een dag bezoek krijgt van een stel criminelen wordt zijn rustige leventje verstoord. De criminelen beweren dat hij geld schuldig is aan hun baas en plassen zonder pardon over zijn vloerkleed. Vervolgens komen ze erachter dat ze de verkeerde Lebowski hebben en gaan weer weg. The Dude laat het hier niet bij zitten en wilt zijn vloerkleed terug. Vol moed gaat hij verhaal halen bij de miljonair Lebowski, maar voordat hij er erg in heeft is hij verwikkeld in een ontvoeringszaak.

 

Recensie: The Dude anno 2015

In 1998 verscheen de achtste film van de gebroeders Cohen The Big Lebowski. Na het succesvolle Fargo (1996) waren de verwachtingen hoog. Helaas zat men in die periode niet te wachten op de blowende, werkloze hippie The Dude. Critici vielen massaal over de film en kraakte hem volledig af en de bezoekers bleven weg uit de bioscoop. Tegenwoordig is het tij gekeerd voor deze film en wordt het gezien als één van de beste cultfilms allertijden. Met een hedendaagse blik 2015 kijken wij naar deze film en laten we je zien waarom The Big Lebowski nog steeds een briljante film is.

 

Klinkklare onzin

Het verhaal van The Big Lebowski gaat domweg gezegd over niets meer en niets minder dan een vloerkleed. The Dude is pissig, omdat een stel criminelen zijn tapijt hebben onder geplast en het enige wat hij wilt is zijn kleed terug. De reden waarom hij in bizarre situaties terechtkomt, is dit vloerkleed. Als je er bij stilstaat is dit te onzinnig voor woorden, maar dat maakt de film zo sterk. De absurditeit van The Big Lebowski maakt de film onwerkelijk en dat is nou net wat de film briljant maakt. Het leven van The Dude is ook onwerkelijk. Hij voert niets uit, hij heeft weinig vrienden, hij is werkloos en maakt zich om niets druk (behalve dan zijn vloerkleed). Hij staat als het ware buiten de maatschappij en dit weten de gebroeders Cohen fantastisch weer te geven.

 

Duizelende filmbeleving

Het absurde komt overal in terug. Zo ook bij de personages en verschillende verhaallijnen in de film. Ieder personage heeft zijn eigen karakter en heeft zo zijn eigen idioterie. The Dude op zich is al een markante verschijning in zijn badjas. Zijn vrienden idem dito. Walter Sobchak is een Joodse Vietnamveteraan met een opvliegerig temperament en Donny is het sukkeltje van de groep, die continu over zich heen laat lopen. Allemaal even bizar.
Tijdens de film worden er zoveel personages geïntroduceerd en volgen de verschillende verhaallijnen elkaar in rap tempo op, dat het je bijna begint te duizelen. Zelfs The Dude heeft moeite het bij te houden, “The Knutsens, Who the fuck are The Knutsens”. Een duizelende filmbeleving volgt.

 

Zwarte humor

The Big Lebowski is een komedie en bij een komedie hoort humor. In de film wordt volop gebruik gemaakt van zwarte humor en dit zorgt ervoor dat de film lekker wegkijkt. Een afgezaagde kleine teen een kunstenares die al naakt vliegend haar schilderijen bewerkt, nihilistische Duitsers zijn nog maar een paar voorbeelden van deze dosis zwarte humor. Je moet ervan houden, maar als je dat doet dan blijf je lachen.

 

Conclusie

The Big Lebowski is een echte cultklassieker. Bijna iedereen kent The Dude en zijn bizarre verschijning. Tot op heden blijft het een briljante film die je moet hebben gezien. De film is tijdloos en blijft vermakelijk om te kijken, ook anno 2015. Daarom krijgt hij van ons een negen.

bottom of page