top of page

The Theory of Everything (2014)

Cijfer: 8

Plot

De film laat het levensverhaal van de beroemde natuurkundige Stephen Hawking zien. Tijdens zijn studie krijgt hij een relatie met Jane Wilde en wordt hij ongeneselijk ziek. Ondanks zijn ziekte probeert hij alsnog zijn doctoraat te halen en een zo´n normaal mogelijk leven te leiden.

 

Recensie: Een aangrijpende Biopic

Binnen de natuurwetenschappen is Stephen Hawking een levende legende. Met zijn doorslaggevende werk bereikte hij miljoenen mensen. In 2014 is het dan zover en wordt er een hoogstaande film gemaakt over zijn bijzondere leven.

 

Het verhaal

Een biopic of een biografische film laat het levensverhaal van één of meerdere personen zien. In The Theory of Everything gaat het over het leven van Stephen Hawking. Het verhaal begint tijdens zijn studie op Oxford. Hij leert Jane Wilde kennen en wordt verliefd. De twee lijken voor elkaar bestemt, maar dan slaat het noodlot toe. Hawking wordt ziek. Hij leidt aan een zeldzame ziekte genaamd ALS. Dit is een ongeneeslijke ziekte die de zenuwcellen aantast totdat het lichaam helemaal is verlamd. Het denkvermogen wordt hierbij niet aangetast. Als blijkt dat hij nog maar twee jaar te leven heeft, stort zijn wereld in.

Ondanks zijn ziekte trouwt hij met Jane, krijgt hij kinderen en blijft hij wetenschappelijk onderzoek doen binnen de natuurwetenschappen. Het aangrijpende levensverhaal van Hawking wordt op een mooie manier vertaald naar het witte doek. Niet alleen de eenzaamheid van de ziekte wordt in beeld gebracht, maar ook hoe angstaanjagend deze ziekte is. De scène waarin we Hawking in bad zien zitten, symboliseert de eenzaamheid die gepaard gaat met de ziekte. In de film wordt er veel aandacht besteed aan de gevoelens van Hawking. Meerdere momenten in de film zien we hoe hij moeite heeft met zijn ziekte en wanhopig is, toch blijft hij voor zijn omgeving sterk en probeert hij positief te blijven. De innerlijke strijd die Hawking voert wordt op een briljante manier verbeeld.

 

Prachtige filmbeelden

De film zit vol met schitterende beelden. Dit zorgt ervoor dat The Theory of Everything een genot is om naar te kijken. Daarnaast maakt dit het heftige verhaal van Hawking iets toegankelijker. Er is duidelijk veel aandacht besteed aan de beelden en deze worden dan ook tot in het detail uitgewerkt. Filmisch gezien zit de film dus sterk in elkaar. Kleuren spelen hier ook een belangrijke rol bij. Sommige scènes hebben een rode, blauwe, gele of witte gloed. Naast dat dit er mooi uitziet, heeft het ook een functie en laat het de gemoedstoestand van Hawking zien. Op deze manier geeft de film extra aandacht aan hoe Hawking zich voelt.

 

Acteurs

Eddie Redmayne speelt Stephen Hawking en dit doet hij voortreffelijk. Redmayne, bekend van Les Misérables (2012), laat op bijzondere manier zien hoe iemand met ALS door het leven moet. Het grootste gedeelte van de film is hij onverstaanbaar, doordat zijn personage moeilijk kan praten. Ondanks dat hij niet kan praten, weet hij met zijn gezichtsuitdrukking gevoelens over te brengen op de kijker.

De pijn die Hawking moet hebben gevoeld als hij voor de zoveelste keer gewezen wordt op de beperkingen van zijn ziekte, brengt hij fantastisch in beeld. Daarnaast zorgt zijn aandoenlijke uiterlijk er ook voor dat je de hele film met hem meeleeft. Felicity Jones speelt als Jane Wilde ook uitstekend. De rol als zorgzame vrouw weet zij goed over te brengen. Het gevecht dat ook zij moet leveren tegen de ziekte ALS brengt zij realistisch. Daarnaast voel je als kijker haar pijn en verlangen naar een “normaal” gezin.

 

Conclusie

The Theory of Everything is een aangrijpend verhaal. Op een bijzondere manier wordt het levensverhaal van Hawking in beeld gebracht. Met verbazing kijk je naar het doorzettingsvermogen van de hoofdpersoon. De prachtige filmbeelden zorgen ervoor dat de film een echte aanrader is. Wij geven de film een acht.

bottom of page