top of page

Wild (2014)

Cijfer: 8

Plot

Cheryl Strayed heeft jarenlang roekeloos geleefd. Na haar heroïneverslaving, het overlijden van haar moeder en een stuk gelopen huwelijk, besluit zij om haar leven om te gooien. Zonder enige ervaring besluit zij om een wandeltocht van meer dan 1600 km te gaan lopen, namelijk De Pacific Crest Trail. Deze wandeltocht begint in het zuiden van Californië en loopt door tot de grens van Canada. De vraag die centraal staat is: Lukt het haar om deze zware tocht af te leggen?

 

Recensie: Een avontuur vol zelfreflectie

Wild is het nieuwe pareltje van regisseur Jean Marc Vallée. Al eerder verraste hij ons met zijn film Dallas Buyers Club (2013). Wild is van hetzelfde hoge niveau. Een geweldige roadmovie, die de kijker niet teleurstelt. De film is gebaseerd op het autobiografische boek van Cheryl Strayed, dus tevens een biopic. Bij roadmovies wordt de kijker vaak verwend met prachtige beelden van de natuur. Dit geldt ook voor Wild. Twee uur lang genieten, dat is wat Wild met je doet.

 

Pakkend begin

De film begint met een scène waarin we Cheryl Strayed moedeloos zien rondlopen in een prachtig natuurgebied. Vermoeid gaat zij zitten op een rots. Als zij haar schoen uittrekt, ziet zij een bebloede teennagel. Haar nagel is niet meer te redden. Vol afkeer trekt zij de nagel van haar voet. Een afgrijselijke schreeuw volgt. Vervolgens valt haar schoen in de afgrond. Uit grote frustratie gooit zij haar andere schoen er achteraan. Deze openingsscène zorgt ervoor dat je gelijk als kijker wordt meegetrokken in het verhaal. Wie is zij? Waarom is zij alleen? En waarom is zij zo’n zware wandeltocht aan het maken? Dit zijn een aantal vragen die bij je opkomen als je het begin ziet. Binnen enkele minuten wordt gelijk de eenzaamheid van Cheryl benadrukt. Het begin is dan ook ijzersterk en zorgt voor hoge verwachtingen.

 

Drama

Naast de prachtige beelden van de natuur zit er ook genoeg drama in het verhaal. Dit geeft de film diepgang. Door flashbacks komen we steeds meer te weten over Cheryl’s leven voor de reis. Dit is op een bijzondere manier gedaan. Stukje bij beetje komen we erachter waarom Cheryl ervoor heeft gekozen om haar loodzware beproeving, de wandeltocht, te doorstaan. Cheryl heeft een heftig leven geleid. Veel drugs, veel seks, een moeder die kwam te overlijden en een huwelijk dat is stuk gelopen.

 

Alles bij elkaar gaf dit haar de motivatie om de reis te starten. Het verhaal gaat vooral over hoe Cheryl zichzelf tegenkomt tijdens haar reis. Het is dan ook een avontuur vol zelfreflectie. Dit is goed in balans. Cheryl wordt niet neergezet als slachtoffer, maar eerder als een strijdlustige vrouw met veel doorzettingsvermogen. Verandering staat ook centraal in de film. Een mooie boodschap die de film uitdraagt is dat een mens kan veranderen. Met een beetje zelfkennis en de goede hulpmiddelen is verandering mogelijk.

 

Acteerwerk

Reese Witherspoon is een vrouw met talent. Al eerder won zij een Oscar voor haar rol in Walk the Line (2005). Niet gek dus dat zij voor haar rol in Wild een Oscarnominatie kreeg. Helaas ging het beeldje niet naar haar en ging zij met lege handen naar huis. Wat mij betreft onterecht. In Wild laat zij pure emoties zien. Zij komt dan ook niet altijd florissant in beeld, maar voor een echte actrice maakt dat niets uit. De loodzware reis die zij aflegt is voelbaar voor de kijker door haar geweldige acteerprestatie. Een kleine bijrol was voor Michiel Huisman. In enkele scènes zien we hem terug. Heel bijzonder was het niet, maar toch leuk dat een Nederlandse acteur meedoet aan zo’n grote filmproductie.

 

Conclusie

Wild is een geweldige roadmovie, die enigszins doet denken aan Into the Wild (2007). Alleen dan nu met een vrouwelijke hoofdrol. Maar de gelijkenis met Into The Wild doet niets af aan de film. Naast de nodige drama, is het vooral genieten van de fantastisch in beeld gebrachte natuur. Wij geven de film een acht.

 

bottom of page