Rode kleren in films
Kleur in films heeft vaak een symbolische betekenis en wordt niet zomaar gebruikt. Als filmliefhebber kijk ik dagelijks films en ben ik gaan letten op hoe de kleur rood wordt gebruikt in kleding. Rood is een veelvoorkomende kleur in films en regelmatig dragen personages rode kleren. Als filmwetenschapper vond ik het interessant om te kijken wat dit nou precies betekent. Na meerdere films te hebben bekeken, kwam ik erachter dat de personages die een rood kledingstuk dragen regelmatig een slecht einde hebben. Om deze theorie te ondersteunen heb ik zeven films uitgekozen waarbij dit zo is. Ik heb films uit verschillende tijden en verschillende genres gekozen voor dit mini onderzoekje.
In 1973 kwam de film Don´t Look Now uit. De film vertelt het verhaal van een echtpaar die rouwt om hun overleden dochtertje. Hun dochtertje is in het water gevallen en verdronken. Opvallend aan deze film is dat het meisje gedurende de film een rood jasje draagt.
In Requiem for a Dream is Sara Goldfarb geobsedeerd met haar rode jurk. Tijdens de film draagt zij regelmatig deze jurk. Sara gaat niet dood, maar het loopt ook niet goed met haar af aan het einde van de film. Zij raakt namelijk verslaafd aan de drugs en belandt uiteindelijk in een psychiatrische inrichting.
In de musical Moulin Rouge draagt het hoofdpersonage Satine meerdere keren in de film een rode jurk. Net als bij de vorige voorbeelden loopt het slecht af met Satine. Zij heeft een ongeneeslijke ziekte en gaat aan het einde van de film dood.
Rode kleren worden in alle genres gebruikt, dus ook in komedies. In de komedie Death Becomes Her draagt het personage Helen op een gegeven moment een rood shirt. In de scène waarin zij een rood shirt draagt, wordt zij met een pistool door haar buik geschoten. Zij is onsterfelijk, dus kan niet doodgaan. Toch loopt het aan het einde niet goed met haar af. Helen is wel onsterfelijk, maar heeft haar jonge uiterlijk verloren en ziet er aan het einde afschuwelijk uit.
Het leukste voorbeeld voor mijn theorie is uit Big Hero 6. Een heerlijke Disney film over de band tussen het jongetje Hiro en zijn robot Baymax. Baymax draagt gedurende de film een rood pantser. Ook hier zien we weer dat het personage met een rood kledingstuk een slecht einde heeft. Baymax gaat namelijk aan het einde van de film dood.
In de aangrijpende film Schindler’s List zien we het gebruik van rode kleding met een slechte afloop overduidelijk terug. De film is in zwart wit, maar er is één personage, namelijk het meisje met de rode jas, waar kleur wordt gebruikt. Ook hier zien we terug dat rode kleding voorbode is voor een slechte afloop. Uit de beelden is namelijk op te maken dat het meisje dood is gegaan.
In familiefilms is mijn theorie ook terug te zien. In de grappige familiefilm Mirror Mirror draagt de Koningin een rode jurk. Ook dit personage is gedoemd tot een slechte afloop. Aan het einde van film wordt zij vergiftigd door één van haar eigen appels en gaat ze dood.
Wat dit onderzoekje aantoont is dat de rode kleding vaak een voorbode is voor een slechte afloop van een personage. Natuurlijk zijn er ook genoeg films waarbij personages een rood kledingstuk dragen en er niets gebeurt, (denk bijvoorbeeld aan Pretty Woman) maar bij de meeste films klopt mijn theorie wel. Ik zou zeggen, let er eens op en misschien zie jij ook wat ik zie.