top of page

Eeneiige “Filmlingen”

Je kijkt een willekeurige film en ineens krijg je een déjà vu. Dit verhaal of personage komt je wel heel bekend voor. Zo’n soort impuls is niet gek in deze postmoderne tijd. Voor filmmakers is het namelijk steeds lastiger om elke keer weer vernieuwend te zijn. In het filmaanbod lijken sommige films meer op elkaar dan je zou denken. Deze eeneiige “filmlingen” zetten wij op een rijtje. In totaal kijk ik naar vijf verschillende films en hun wederhelft. Films van vroeger worden gekoppeld aan films van nu.

Pocahontas (1995) en Avatar (2008)

Hoezo zijn Pocahontas en Avater eeneiige “filmlingen”? Een actiefilm en een Disneyfilm dat kan toch niet? In eerste instantie lijkt de vergelijking vergezocht, maar als je kijkt naar de plot en de personages zijn er tal van overeenkomsten te ontdekken. John Smit doet denken aan Jake Sully uit Avatar. Beide mannen vallen voor een inheemse vrouw en leren de gewoonten kennen van haar cultuur. De opzet van het verhaal is dan ook hetzelfde. In Pocahontas zijn er Westerlingen die grond willen afpakken van de inheemse bevolking. Hetzelfde is terug te zien bij Avatar. Hier zijn het mensen die grond willen stelen van de inheemse bevolking van de Navi’s. In beide verhalen krijgen de mannelijke protagonisten sympathie voor de andere cultuur en proberen zo een oorlog tegen te houden. Personages en de verhaallijn komen zodanig overeen dat je deze twee films duidelijk kunt zien als eeneiige “filmlingen”.

The Game (1997) en 13 Sins (2012)

The Game en 13 Sins zijn zeker weten eeneiige “filmlingen”. De hoofdpersonages van beiden films belanden in een merkwaardig spel op leven en dood. Nicolas Orthon uit The Game en Elliot Brindle uit 13 sins hebben in eerste instantie weinig met elkaar gemeen. Nicolas is een rijke bankier en vindt het leven saai en Elliot zit diep in de schulden en is depressief. Toch belanden de personages in een spel en draait beiden films over hoe zij zich in het spel staande weten te houden. De opdrachten worden steeds luguberder en beide mannen moeten vechten voor hun leven. De spelmakers in beiden films zijn grote bedrijven die plezier hebben aan het leed van een individu.

The Lion King (1994) en The Good Dinosaur (2015)

Neem een verhaal over een leeuw en een verhaal over een dinosaurus. Beiden films zijn van Disney. Je zou denken dat er veel verschil zit tussen deze twee films, maar niets is minder waar. Deze films lijken op elkaar als twee druppels water. Het kan dan ook niet anders dat ze in dezelfde “baarmoeder” hebben gezeten. Beide hoofdpersonages verliezen hun vader op bijna identieke manier. Simba’s vader gaat dood door een kudde buffels en Arlo’s vader gaat dood door een overstromende rivier. Allebei de karakters bevinden zich op dat moment in een bergkloof. Als je de beelden ziet dan snap je wat ik bedoel. In The Good Dinosaur gaat Arlo alleen verder en leert het mensenkind Spot kennen. Simba gaat ook alleen op pad en ontmoet zijn vrienden Timo en Pumba. In beiden verhalen helpen de vrienden de hoofdpersoon met hun verdriet. Daarnaast zijn er ook bijfiguren te ontdekken die erg veel op elkaar lijken. Zo zijn er in The Lion King drie hyena’s die het Simba moeilijk maken. In The Good Dinosaur is zo’n zelfde soort drietal terug te vinden, alleen zijn de hyena’s nu velociraptors. Beiden films hebben net even iets te veel overeenkomsten en zijn daarom eeneiige filmlingen.

When Harry met Sally (1989) en One Day (2011)

Bij deze twee films is het vooral de plot dat ervoor kan zorgen dat je een déjà vu krijgt. In allebei de films gaat het over een innige vriendschap dat door de jaren heen uitloopt tot een romance. In beiden films worden jaartallen gebruikt om het tijdsverloop aan te geven. Door de jaren heen groeien de twee hoofdpersonages steeds dichter naar elkaar toe en uiteindelijk worden ze een stelletje. De opzet van het verhaal is zo identiek dat deze twee films eeneiige “filmlingen” zijn.

Groundhogday (1993) en Edge of Tomorrow (2014)

De oh zo bekende film Groundhogday was origineel toen hij uitkwam. Meer dan tien jaar later kwam de film Edge of Tomorrow uit. Deze twee films lijken in eerste instantie weinig op elkaar. Edge of Tomorrow is een science-fiction en Groundhogday is een komedie. De plot van beiden films is echter wel hetzelfde. De hoofdpersoon beleeft dezelfde dag opnieuw en opnieuw. Hierdoor zit hij vast in een vicieuze cirkel waar hij niet uit lijkt te komen. In beiden films levert dit veel komische scènes op. Ondanks dat de verhaallijnen totaal anders zijn komt het principe van de films op hetzelfde neer. Hierdoor zijn deze twee films dubbelgangers.

In het overvolle filmaanbod zijn er vast nog veel meer eeneiige “filmlingen” te ontdekken. Welke films zijn volgens jou identiek? Wij zijn vooral benieuwd naar films waarvan je het niet verwacht. Laat het ons weten in een reactie.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page