top of page

Het regent pijpestelen!

Je kent het wel, zit je op de fiets en opeens begint het keihard te regenen. Voor je het weet ben je drijfnat en is je stemming omgeslagen naar chagrijnig. Helaas hoort dit erbij in ons koude kikkerlandje. Met de herfst in zicht en de hoeveelheid regen die we nu al hebben gehad, leek het me interessant om een artikel te schrijven over regen in films. Regen is namelijk iets wat in veel films wordt gebruikt, maar wat zit hierachter? Heeft dit een betekenis of is dit toeval? Ik ga op onderzoek uit en neem je mee naar het regenlandschap in films. Het is natuurlijk onmogelijk om over alle films te schrijven, dus heb ik voor nu een selectie gemaakt per genre. Niet alle genres worden genoemd.

Drama Binnen dramafilms komt een flinke stortbui regelmatig voor. Denk aan Perfect Storm, A Few Good Men en The Life of David Gale. Zonder na te denken, kom je waarschijnlijk net als ik tot de conclusie dat dit is om een dramatisch effect te creëren. Toch is het per drama film verschillend waarom een regisseur gebruik maakt van regen. In de oh zo bekende film Shawshank Redemption wordt regen namelijk gebruikt om de vrijheid van Andy aan te geven. Na een leven lang gevangen gezeten te hebben, is Andy eindelijk vrij man. De regen die op dat moment met bakken naar beneden komt, versterkt het gevoel van vrijheid. Als kijker voel je je net als Andy eindelijk vrij.

Film Noir Film Noir films gaan vaak over mysterieuze personages, met veel misdaad en niet te vergeten de femme fatale. Opvallend is dat het in deze films ook niet droog blijft. Films als Sin City, The Matrix en Minority Report hebben allemaal een regenscène in zich. Over het algemeen wordt de regen ook hier weer gebruikt voor drama. De schietscène uit Road To Perdition laat dit zien. Hoofdpersoon Michael Sullivan neemt wraak op de maffia. In zijn eentje schiet hij iedereen, die ooit familie voor hem was, dood. De wraakactie heeft daardoor iets treurigs. De regen benadrukt dit.

Romantiek Als je naar romantische films kijkt, krijg je pas echt natte voetjes. In vele van deze films zit wel een regenscène.

Denk aan films als Sweet Home Alabama, Spider Man, Enchanted, Four Weddings and a Funeral, Dear John en Match Point. In al deze films zit een zoenscène in de regen. Waarom is dat? Neem bijvoorbeeld The Notebook. Allie en Noah besluiten in de regen om met elkaar verder te gaan en een heftige zoenscène volgt. Wat is het toch dat regen gebruikt wordt bij deze scènes? Wat maakt regen zo bijzonder? Allereerst natuurlijk weer vanwege het dramatische effect. Daarnaast ook vanwege het sensuele tintje. Als het regent wordt alles één. Je kleding zit vast aan je lichaam en je wordt nat. Dit zorgt ervoor dat alles samensmelt. Als twee mensen zoenen, smelten ze als het ware ook samen. De regen versterkt deze samensmelting en daarom wordt er regelmatig gekozen voor regen bij een zoenscène.

Horror In horror films kom je ook regelmatig regenbuien tegen. Denk aan Return of the Living Dead, The Texas Chainsaw Massacre, Poltergeist en Friday the 13th. Binnen dit genre wordt regen gebruikt voor spanning en sensatie. Het komt regelmatig voor dat het slachtoffer wegrent voor de dader en dat het plenst van de regen. Om de kijker nog banger te maken wordt regen gebruikt. Als het regent, zie je slecht, wazige en donkere beelden jagen de kijker de stuipen op het lijf. En dit is precies de bedoeling van een horrorfilm.

Het regent, het regent de pannetjes worden nat… Binnen films zijn de regenbuien nooit toevallig. Er zit altijd wel een betekenis achter. Dit is per film verschillend, maar over het algemeen wordt het toch gebruikt voor drama. Met de herfst opkomst en alle regenbuien in het vooruitzicht, zou ik zeggen, blijf gezellig binnen, kruip onder je dekentje en geniet lekker droog van alle regen binnen filmland.


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page